Webb Telescope'tan Marcia Rieke, Catherine Wolfe Bruce Altın Madalyasını Aldı

 NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndaki Yakın Kızılötesi Kameranın baş araştırmacısı Dr. Marcia Rieke, Pasifik Astronomi Topluluğu'nun (ASP) 2023'teki en prestijli ödülünün sahibi oldu. ASP'nin Catherine Wolfe Bruce Altın Madalyası, Arizona Üniversitesi Vekil Astronomi Profesörü Rieke'yi ve Steward Gözlemevi Elizabeth Roemer Bağışlanmış Başkanını onurlandırdı. Rieke'nin ödülü ve başarıları, 11 Kasım Cumartesi günü Redwood City, Kaliforniya'da düzenlenen ASP Ödül Galasında takdim edildi.


 Çığır Açan Katkılar

Rieke'nin araştırması Samanyolu'nun merkezinin kızılötesi gözlemlerine ve erken evrendeki yüksek kırmızıya kayma galaksilerine odaklandı. Rieke birçok kişi tarafından "kızılötesi astronominin kurucu annelerinden" biri olarak kabul ediliyor ve bu dalga boylarında astronomik araştırmalara yaptığı çığır açıcı katkılardan dolayı tanınıyor ve kutlanıyor.

“Bütün bunları mümkün kılan ekibime şükran borçluyum. Kızılötesi astronominin kurucuları Gerry Neugebauer ve Frank Low'un da yer aldığı bir listede yer almaktan gurur duyuyorum" dedi Rieke.

Rieke, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'ndaki Yakın Kızılötesi Kamera ve Çok Nesneli Spektrometre (NICMOS) için baş araştırmacı yardımcısı ve NASA'nın emekliye ayrılan Spitzer Uzay Teleskobu'ndaki çok bantlı görüntüleme fotometresi için ortak araştırmacı olarak görev yaptı. Rieke ayrıca Arizona'daki Çoklu Ayna Teleskop Gözlemevi de dahil olmak üzere çeşitli yer tabanlı kızılötesi gözlemevleriyle de ilgilendi.

Rieke'yi aday gösterenler, Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerasının (NIRCam) başarısı için onun liderliğini takdir ediyor. Aday gösterenlerden birinin belirttiği gibi, "NIRCam, Webb programının en zorlu enstrüman geliştirme çabasıydı. Aracın olağanüstü performansı büyük ölçüde baş araştırmacının olağanüstü performansından kaynaklanmaktadır. Marcia'nın son derece zor teknik ve programatik koşullar altında tutarlı odaklanması, çalışkanlığı ve "önden liderlik etme" yaklaşımı, diğerlerinin takip edebileceği bir örnek sunuyor."

Rieke, 30.000'den fazla alıntıya sahip 310 hakemli yayının yazarıdır. Derin bilgi birikimi ve uzmanlığı, Astro 2010 Decadal Araştırma Komitesi'nin "Yeni Dünyalar, Yeni Ufuklar" raporunda program önceliklendirmesinden sorumlu başkan yardımcısı olarak hizmete sunuldu. Astronomi araştırmaları ve enstrüman geliştirme konusundaki dönüm noktası niteliğindeki katkılarının yanı sıra kamu politikası ve kamuya yönelik hizmetleri de ulusal düzeyde tanınmaktadır. 2007'de Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin üyesi, 2012'de Ulusal Bilimler Akademisi'nin üyesi ve 2020'de Amerikan Astronomi Topluluğu'nun eski üyesi seçildi. Rieke ayrıca çok sayıda prestijli ödülün de sahibi oldu. Astronomi alanına yaptığı katkılardan ve Webb için son teknoloji araçların geliştirilmesindeki kilit rolünden dolayı 2023'te NASA Seçkin Kamu Hizmeti Madalyası da dahil.

Catherine Wolfe Bruce Altın Madalyası Hakkında

ASP, 1889 yılında kurulmuş, astronomi anlayışını ve takdirini artırmak için çalışan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir bilimsel ve eğitim kuruluşudur.

Catherine Wolfe Bruce Altın Madalyası, kuruluşun ömür boyu olağanüstü başarıları ve astrofizik araştırmalarına yaptığı katkılardan dolayı profesyonel bir gökbilimciye her yıl verilen en yüksek ödüldür. Amerikalı hayırsever ve astronomi hamisi Catherine Wolfe Bruce tarafından kuruldu.

James Webb Uzay Teleskobu dünyanın şimdiye kadar yapılmış en büyük, en güçlü ve en karmaşık uzay bilimi teleskopudur. Webb, güneş sistemimizdeki gizemleri çözüyor, diğer yıldızların etrafındaki uzak dünyalara bakıyor ve evrenimizin gizemli yapılarını ve kökenlerini ve onun içindeki yerimizi araştırıyor. Webb, ortakları ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve Kanada Uzay Ajansı ile birlikte NASA tarafından yürütülen uluslararası bir programdır.

Orjinal makaleden çeviridir.

Yorumlar