MİKRODALGA FIRINLAR ZARARLI MI

MİKRODALGA FIRINLAR SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Bu soruya cevap verebilmemiz için öncelikle mikrodalganın ne olduğuna bakmamız lazım. Mikrodalga bir elektromanyetik dalga türüdür. Işık gibi. X ışınları ve Gama ışınları da elektromanyetik dalgadır. Her elektromanyetik dalga, dalga boyuna göre etki gösterir. Dalga boyu çok kısa olan X ışınları yüksek enerjilidir. Bu sayede atomlardan elektron koparabilirler. Bu şekilde moleküllerin yapısını bozarak canlılara zarar verirler. Ancak mikrodalganın dalga boyu çok daha uzundur. Yani molekül yapılarını bozamaz.  Bu nedenle mikrodalgalar canlılara zarar vermezler.
PEKİ MİKRODALGALAR YEMEKLERİMİZİ NASIL ISITIR?
Su molekülleri asimetrik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle net bir elektrik yükü dağılımı vardır. Buna elektrik dipol moment denir. Mikrodalgalar bu elektrik dipol moment sayesinde su moleküllerinin titreşmesini sağlarlar. Bu tireşim ortamın ısınmasına sebep olur. Bu sayede yemeklerimiz hızlı bir şekilde pişer. Aklınıza ilk gelen soru, içinde su olmayan yiyeceklerin pişip pişmeyeceğidir. Tahmin ettiğiniz üzere içinde su barındırmayan yiyecekleri mikrodalga ile pişiremezsiniz.
YEMEKLERİ MİKRODALGA FIRINLA PİŞİRMEK SAĞLIKLI MI?
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinin sitesinde yayınladığı bilgilere göre mikrodalga fırınla pişirilen yemekler daha homojen bir dağılımla pişmektedir. Yani her tarafı aynı miktarda pişmektedir. Bu sayede yanıkların oluştuğu küçük yerler olmamaktadır. Bu da yemeklerin daha sağlıklı piştiği anlamına gelmektedir. Diğer taraftan suda haşlama ve diğer yöntemlerin yiyeceklerin besin değerini düşürdüğü belirtilmiştir. Ancak mikrodalga fırınla pişirilen yemeklerin diğer yöntemlere göre besin değerlerini daha az kaybettiği kaydedilmiştir.
MİKRODALGA FIRIN ÇALIŞIRKEN ELİMİZİ FIRINA SOKARSAK NE OLUR?
Yukarıda da belirttiğim üzere mikrodalgalar su ile etkileşerek ısınmasına sebep olurlar. Eğer elimizi mikrodalga fırına sokarsak vücudumuzdaki su kısa sürede ısınacak ve ciddi yanıklara sebep olacaktır. Bu yanıklar radyasyon yanığı şeklinde değil, bildiğimiz ateş yanığı şeklinde olacaktır. Bu nedenle çalışan bir mikrodalga fırına elinizi asla sokmayın. Bu, ciddi yanıklara sebep olabilir.
SONUÇ
Mikrodalga fırınla yemek pişirmek son derece sağlıklıdır. Hatta bilinen diğer yöntemlere göre daha sağlıklıdır. Elinizi çalışan bir mikrodagla fırına sokmadığınız sürece herhangi bir sağlık sorununa sebep olmaz. Güvenle kullanabilirsiniz.
SORUMLULUK REDDİ
Bu makalede paylaşılan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık tavsiyesi değildir ve tıbbı uygulamalara referans oluşturamaz.

Yorumlar