Ana içeriğe atla

MİKRODALGA FIRINLAR ZARARLI MI

MİKRODALGA FIRINLAR SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Bu soruya cevap verebilmemiz için öncelikle mikrodalganın ne olduğuna bakmamız lazım. Mikrodalga bir elektromanyetik dalga türüdür. Işık gibi. X ışınları ve Gama ışınları da elektromanyetik dalgadır. Her elektromanyetik dalga, dalga boyuna göre etki gösterir. Dalga boyu çok kısa olan X ışınları yüksek enerjilidir. Bu sayede atomlardan elektron koparabilirler. Bu şekilde moleküllerin yapısını bozarak canlılara zarar verirler. Ancak mikrodalganın dalga boyu çok daha uzundur. Yani molekül yapılarını bozamaz.  Bu nedenle mikrodalgalar canlılara zarar vermezler.
PEKİ MİKRODALGALAR YEMEKLERİMİZİ NASIL ISITIR?
Su molekülleri asimetrik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle net bir elektrik yükü dağılımı vardır. Buna elektrik dipol moment denir. Mikrodalgalar bu elektrik dipol moment sayesinde su moleküllerinin titreşmesini sağlarlar. Bu tireşim ortamın ısınmasına sebep olur. Bu sayede yemeklerimiz hızlı bir şekilde pişer. Aklınıza ilk gelen soru, içinde su olmayan yiyeceklerin pişip pişmeyeceğidir. Tahmin ettiğiniz üzere içinde su barındırmayan yiyecekleri mikrodalga ile pişiremezsiniz.
YEMEKLERİ MİKRODALGA FIRINLA PİŞİRMEK SAĞLIKLI MI?
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinin sitesinde yayınladığı bilgilere göre mikrodalga fırınla pişirilen yemekler daha homojen bir dağılımla pişmektedir. Yani her tarafı aynı miktarda pişmektedir. Bu sayede yanıkların oluştuğu küçük yerler olmamaktadır. Bu da yemeklerin daha sağlıklı piştiği anlamına gelmektedir. Diğer taraftan suda haşlama ve diğer yöntemlerin yiyeceklerin besin değerini düşürdüğü belirtilmiştir. Ancak mikrodalga fırınla pişirilen yemeklerin diğer yöntemlere göre besin değerlerini daha az kaybettiği kaydedilmiştir.
MİKRODALGA FIRIN ÇALIŞIRKEN ELİMİZİ FIRINA SOKARSAK NE OLUR?
Yukarıda da belirttiğim üzere mikrodalgalar su ile etkileşerek ısınmasına sebep olurlar. Eğer elimizi mikrodalga fırına sokarsak vücudumuzdaki su kısa sürede ısınacak ve ciddi yanıklara sebep olacaktır. Bu yanıklar radyasyon yanığı şeklinde değil, bildiğimiz ateş yanığı şeklinde olacaktır. Bu nedenle çalışan bir mikrodalga fırına elinizi asla sokmayın. Bu, ciddi yanıklara sebep olabilir.
SONUÇ
Mikrodalga fırınla yemek pişirmek son derece sağlıklıdır. Hatta bilinen diğer yöntemlere göre daha sağlıklıdır. Elinizi çalışan bir mikrodagla fırına sokmadığınız sürece herhangi bir sağlık sorununa sebep olmaz. Güvenle kullanabilirsiniz.
SORUMLULUK REDDİ
Bu makalede paylaşılan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık tavsiyesi değildir ve tıbbı uygulamalara referans oluşturamaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sony vaio dokunmatik sorunu (touchpad sorunu)

Eğer sony vaio laptopunuzun dokunmatik girişi yani touchpadi çalışmıyorsa büyük olasılıkla Fn ve F1 tuşlarına beraber basmışsınız demektir. Sorunu çözmek son derece basit; aynı tuşlara tekrar basın. Özetlemek gerekirse: Fn ve F1 tuşlarına aynı anda basın.

Metallerde Yüzey Kaplama Teknikleri: Dayanıklılık ve Estetik İçin Eloksal ve Diğer Kaplama Yöntemleri

  Metal yüzey işlemleri, malzemelerin dayanıklılığını artırmak, korozyona karşı koruma sağlamak ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla geliştirilen tekniklerdir. Sanayi, otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve havacılık gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılan bu işlemler, metalin kullanım ömrünü uzatır ve görünümünü iyileştirir. Bu makalede, en çok tercih edilen kaplama yöntemlerinden olan eloksal , galvanizleme , fosfatlama , anodize titanyum kaplama ve elektroforetik kaplama teknikleri incelenecek ve her birinin avantajları ele alınacaktır. Eloksal Kaplama Eloksal, alüminyum ve alüminyum alaşımlarının yüzeyinde koruyucu ve dekoratif bir oksit tabakası oluşturmak için uygulanan elektro-kimyasal bir yöntemdir. Bu işlem, alüminyumun anot (pozitif elektrot) olarak kullanıldığı elektrolitik bir banyoda gerçekleşir ve yüzeyde ince bir oksit tabakası meydana getirir. Oksit tabakası, malzemeye aşınma direnci kazandırırken, korozyon ve çizilmelere karşı koruma sağlar. Eloksal işlemi dö...

HOW TO PROGRAM 24 BIT ADC CS5532/34 with PIC 18f4550 MCU C18

In some particular application regular ADC units will not be enough. Because of the relativly small resolution (e.g. 10 or 8 bit) regular ADCs will not satisfy your demand. In this situation I am using CS5532/34 from Cirrus Logic. It has a stunning resolution of 24 bit. The problem is to program this unit is hard. There is not any example code for Microchip MPLAB C18. I have written an example code for Pic MCUs. Here I am sharing this codes for your help.  Let's began with assigning the prototypes: /**PROTOTYPES*******************************************************************************/ void csadc_init(void); //16/24bit adc başlat void csadc_set(void); //6/24bit adc kanal ayarları void csadc_read(char channel); //6/24bit adc okuma The function called csadc_init() is the code that makes first initialization of the ADC IC. void csadc_init(void) {     int i;     ADC_CS=0;        OpenSPI(SPI_FOSC_64 ,M...