CEP TELEFONLARI ZARARLI MI?

CEP TELEFONLARI SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Cep telefonları sağlığa zararlı mı veya kansere sebep olur mu şeklindeki sorulara iki farklı yolla cevap verilebilir.
CEP TELEFONLARININ YAYDIĞI ELEKRTOMANYETİK DALGALARA BAKMAK

Cep telefonları 450 MHz ile 2700 MHz frekans aralığında elektromanyetik dalgalar yayarlar. Bunlar aslında evlerde kullanılan mikrodalga fırınların yaydığı ve adından da anlaşılacağı gibi mikrodalga  aralığında olan dalgalarla aynıdır. Elektromanyetik dalgalar frekansına veya foton enerjisine göre sınıflandırılabilir. Bir elektromanyetik dalganın foton enerjisi bir atomdan elektron koparmaya yetecek kadar enerjiye sahipse buna iyonlaştırıcı radyasyon denir. İyonlaştırıcı radyasyon bu şekilde moleküllerdeki bağları koparabilir. Bu, canlı dokular için büyük bir risktir. Çünkü moleküler yapımızda değişiklik yaparak bir çok soruna sebep olabilir. İyonlaştırıcı radyasyon hücrelerimizdeki DNA veya RNA yapısına zarar verirse kansere sebep olur. En bilinen iyonlaştırıcı radyasyon türleri X ışınları ve gama ışınlarıdır. Ancak mikrodalga yani cep telefonunun yaydığı dalgalar iyonlaştırıcı radyasyon değildir. Bu nedenle kansere sebep olmazlar. Bilinen başka bir zararı da yoktur.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR BU KONUDA NE DİYOR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 20 yılı aşkın bir süredir takip edilen cep telefonu kullanıcılarında kayda değer bir kanser artışı görülmemiştir. Yani cep telefonu kullanıcısı denekler ile kullanıcı olmayan denekler arasında yapılan kıyasta anlamlı bir fark görülmemiştir. Diğer sağlık riskleri üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmış ve yine anlamlı bir bağlantı tespit edilememiştir. Zaten yukarıdaki bilimsel açıklamadan anlaşılacağı gibi beklenen sonuç tam olarak böyledir. Yine de Dünya Sağlık Örgütü ihtiyatlı davranmakta ve kansere sebep olması muhtemel ifadesini eklemektedir.
TELEFON SİNYALLERİNİN SAĞLIĞIMIZA HİÇBİR ETKİSİ YOK MUDUR?
Mikrodalgalar su ile etkileşir ve suyun ısınmasına sebep olurlar. Kullandığımız cep telefonları da mikrodalga yaydığına göre suyu ısıtırlar. Vücudumuzda bulunan suyu ne kadar ısıtırlar ve bunun sağlığımıza bir etkisi var mı derseniz cevap şöyledir; Telefonların yaydığı enerji 0.1 W ile 2W arasındadır. Bu enerjiye maruz kaldığımız süre de dikkate alındığında vücudumuzdaki suyu kayda değer olmayacak kadar küçük bir miktarda ısıtır. Bilindiği kadarıyla bunun sağlığa hiçbir zararı yoktur. Yapılan araştırmalar da bu yönde sonuçlar vermiştir.  Diğer taraftan ispatlanmamış olmakla beraber, beyin ektivitesini arttırdığı, stres seviyesini arttırdığı ve uykusuzluğa sebep olduğu yönünde iddialar vardır.
SONUÇ
Cep telefonlarının bilinen veya ispatlanmış herhangi bir zararı yoktur. Kansere de sebep olmazlar. Ancak bazı sağlık örgütleri konuya ihtiyatla yaklaşmakta ve zararlı olması muhtemel veya kanserojen olması muhtemel diye bir ibare eklemektedirler.
Konunun bilimsel bakış açısıyla durumu bu şekildedir. Karar sizin.
Sorumluluk Reddi
Bu makalede paylaşılan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık tavsiyesi değildir ve tıbbı uygulamalara referans oluşturamaz.

Yorumlar