Ana içeriğe atla

CEP TELEFONLARI ZARARLI MI?

CEP TELEFONLARI SAĞLIĞA ZARARLI MIDIR?
Cep telefonları sağlığa zararlı mı veya kansere sebep olur mu şeklindeki sorulara iki farklı yolla cevap verilebilir.
CEP TELEFONLARININ YAYDIĞI ELEKRTOMANYETİK DALGALARA BAKMAK

Cep telefonları 450 MHz ile 2700 MHz frekans aralığında elektromanyetik dalgalar yayarlar. Bunlar aslında evlerde kullanılan mikrodalga fırınların yaydığı ve adından da anlaşılacağı gibi mikrodalga  aralığında olan dalgalarla aynıdır. Elektromanyetik dalgalar frekansına veya foton enerjisine göre sınıflandırılabilir. Bir elektromanyetik dalganın foton enerjisi bir atomdan elektron koparmaya yetecek kadar enerjiye sahipse buna iyonlaştırıcı radyasyon denir. İyonlaştırıcı radyasyon bu şekilde moleküllerdeki bağları koparabilir. Bu, canlı dokular için büyük bir risktir. Çünkü moleküler yapımızda değişiklik yaparak bir çok soruna sebep olabilir. İyonlaştırıcı radyasyon hücrelerimizdeki DNA veya RNA yapısına zarar verirse kansere sebep olur. En bilinen iyonlaştırıcı radyasyon türleri X ışınları ve gama ışınlarıdır. Ancak mikrodalga yani cep telefonunun yaydığı dalgalar iyonlaştırıcı radyasyon değildir. Bu nedenle kansere sebep olmazlar. Bilinen başka bir zararı da yoktur.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR BU KONUDA NE DİYOR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 20 yılı aşkın bir süredir takip edilen cep telefonu kullanıcılarında kayda değer bir kanser artışı görülmemiştir. Yani cep telefonu kullanıcısı denekler ile kullanıcı olmayan denekler arasında yapılan kıyasta anlamlı bir fark görülmemiştir. Diğer sağlık riskleri üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmış ve yine anlamlı bir bağlantı tespit edilememiştir. Zaten yukarıdaki bilimsel açıklamadan anlaşılacağı gibi beklenen sonuç tam olarak böyledir. Yine de Dünya Sağlık Örgütü ihtiyatlı davranmakta ve kansere sebep olması muhtemel ifadesini eklemektedir.
TELEFON SİNYALLERİNİN SAĞLIĞIMIZA HİÇBİR ETKİSİ YOK MUDUR?
Mikrodalgalar su ile etkileşir ve suyun ısınmasına sebep olurlar. Kullandığımız cep telefonları da mikrodalga yaydığına göre suyu ısıtırlar. Vücudumuzda bulunan suyu ne kadar ısıtırlar ve bunun sağlığımıza bir etkisi var mı derseniz cevap şöyledir; Telefonların yaydığı enerji 0.1 W ile 2W arasındadır. Bu enerjiye maruz kaldığımız süre de dikkate alındığında vücudumuzdaki suyu kayda değer olmayacak kadar küçük bir miktarda ısıtır. Bilindiği kadarıyla bunun sağlığa hiçbir zararı yoktur. Yapılan araştırmalar da bu yönde sonuçlar vermiştir.  Diğer taraftan ispatlanmamış olmakla beraber, beyin ektivitesini arttırdığı, stres seviyesini arttırdığı ve uykusuzluğa sebep olduğu yönünde iddialar vardır.
SONUÇ
Cep telefonlarının bilinen veya ispatlanmış herhangi bir zararı yoktur. Kansere de sebep olmazlar. Ancak bazı sağlık örgütleri konuya ihtiyatla yaklaşmakta ve zararlı olması muhtemel veya kanserojen olması muhtemel diye bir ibare eklemektedirler.
Konunun bilimsel bakış açısıyla durumu bu şekildedir. Karar sizin.
Sorumluluk Reddi
Bu makalede paylaşılan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık tavsiyesi değildir ve tıbbı uygulamalara referans oluşturamaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

sony vaio dokunmatik sorunu (touchpad sorunu)

Eğer sony vaio laptopunuzun dokunmatik girişi yani touchpadi çalışmıyorsa büyük olasılıkla Fn ve F1 tuşlarına beraber basmışsınız demektir. Sorunu çözmek son derece basit; aynı tuşlara tekrar basın. Özetlemek gerekirse: Fn ve F1 tuşlarına aynı anda basın.

Metallerde Yüzey Kaplama Teknikleri: Dayanıklılık ve Estetik İçin Eloksal ve Diğer Kaplama Yöntemleri

  Metal yüzey işlemleri, malzemelerin dayanıklılığını artırmak, korozyona karşı koruma sağlamak ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla geliştirilen tekniklerdir. Sanayi, otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve havacılık gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılan bu işlemler, metalin kullanım ömrünü uzatır ve görünümünü iyileştirir. Bu makalede, en çok tercih edilen kaplama yöntemlerinden olan eloksal , galvanizleme , fosfatlama , anodize titanyum kaplama ve elektroforetik kaplama teknikleri incelenecek ve her birinin avantajları ele alınacaktır. Eloksal Kaplama Eloksal, alüminyum ve alüminyum alaşımlarının yüzeyinde koruyucu ve dekoratif bir oksit tabakası oluşturmak için uygulanan elektro-kimyasal bir yöntemdir. Bu işlem, alüminyumun anot (pozitif elektrot) olarak kullanıldığı elektrolitik bir banyoda gerçekleşir ve yüzeyde ince bir oksit tabakası meydana getirir. Oksit tabakası, malzemeye aşınma direnci kazandırırken, korozyon ve çizilmelere karşı koruma sağlar. Eloksal işlemi dö...

HOW TO PROGRAM 24 BIT ADC CS5532/34 with PIC 18f4550 MCU C18

In some particular application regular ADC units will not be enough. Because of the relativly small resolution (e.g. 10 or 8 bit) regular ADCs will not satisfy your demand. In this situation I am using CS5532/34 from Cirrus Logic. It has a stunning resolution of 24 bit. The problem is to program this unit is hard. There is not any example code for Microchip MPLAB C18. I have written an example code for Pic MCUs. Here I am sharing this codes for your help.  Let's began with assigning the prototypes: /**PROTOTYPES*******************************************************************************/ void csadc_init(void); //16/24bit adc başlat void csadc_set(void); //6/24bit adc kanal ayarları void csadc_read(char channel); //6/24bit adc okuma The function called csadc_init() is the code that makes first initialization of the ADC IC. void csadc_init(void) {     int i;     ADC_CS=0;        OpenSPI(SPI_FOSC_64 ,M...