Ana içeriğe atla

yüzey görüntüleme teknikleri

Bu yazımda kısaca yüzey görüntüleme de kullanılan tekniklere değineceğim
  • AFM(Atomic Force Microscope):
    Türkçe'ye "atomik kuvvet mikroskobu" olarak çevirebiliriz. Oldukça yüksek bir teknoloji ürünü olan bu cihaz yüzeyde gezinen bir prob ve bu probun pozisyonunu dedekte eden optik bir düzenekten oluşuyor. Prob yüzeyin şekline göre aşağı inip yukarı kalkmaktadır. Böylece yüzeyin yapısını taklit edecek sinyalleri üretmiş olur. Görüntüler bilgisayarda işlenerek kullanıcıya yüzey şekli gösterilir.

  • STM(Scanning Tunneling Microscope):
    Türkçe'ye "taramalı tünelleme miksorkop" olarak çevrilebilir. Bu da aslında yüksek bir teknoloji ürünüdür. Kuantum fiziğindeki tünneleme akımı prensibine dayanır. Yine bu yöntemde de yüzeyde gezinen bir prob vardır. İletken yüzeylerde kullanılan STM yüzeyden alınan tünelleme akımını ölçerek yüzeyin uzaklığını algılar. Elde edilen verileri bir bilgisayara gönderen sistem bir yüzey görüntüsünün burda oluşuturulmasını sağlayarak kullancıya istediği bilgiyi vermiş olur.

  • SEM(Scanning Electron microscope):
    Türkçe'ye "taramalı elektron mikroskobu" olarak çevirebiliriz. Yüzeye gönderilen hızlandırılmış elektronların dalga özelliğinden faydalanılarak ışık kaynağı gibi kullanılır. Işık kaynağı gibi yüzyeyi aydınlattığını varsayarsak bunları toplayan bir çeşit kameramız da var. Yüzeyi tarayarak her noktaya elektron gönderilir daha sonra da bir düzenek aracılığıyla toplanan geri saçılan elektronlardan yüzey hakkında ilgi elde edilir.
  • TEM(Trasnmission Electron Microscope):
    Türkçe'ye "geçirgenlik elektron mikroskobu" olarak çevirebilir. Burada da elektronlardan faydalanılmaktadır. Elektron istenilen örnekten geçirilerek elektron geçirgenliğine göre yüzey hakkında bilgi edinilir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

sony vaio dokunmatik sorunu (touchpad sorunu)

Eğer sony vaio laptopunuzun dokunmatik girişi yani touchpadi çalışmıyorsa büyük olasılıkla Fn ve F1 tuşlarına beraber basmışsınız demektir. Sorunu çözmek son derece basit; aynı tuşlara tekrar basın. Özetlemek gerekirse: Fn ve F1 tuşlarına aynı anda basın.

Metallerde Yüzey Kaplama Teknikleri: Dayanıklılık ve Estetik İçin Eloksal ve Diğer Kaplama Yöntemleri

  Metal yüzey işlemleri, malzemelerin dayanıklılığını artırmak, korozyona karşı koruma sağlamak ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla geliştirilen tekniklerdir. Sanayi, otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve havacılık gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılan bu işlemler, metalin kullanım ömrünü uzatır ve görünümünü iyileştirir. Bu makalede, en çok tercih edilen kaplama yöntemlerinden olan eloksal , galvanizleme , fosfatlama , anodize titanyum kaplama ve elektroforetik kaplama teknikleri incelenecek ve her birinin avantajları ele alınacaktır. Eloksal Kaplama Eloksal, alüminyum ve alüminyum alaşımlarının yüzeyinde koruyucu ve dekoratif bir oksit tabakası oluşturmak için uygulanan elektro-kimyasal bir yöntemdir. Bu işlem, alüminyumun anot (pozitif elektrot) olarak kullanıldığı elektrolitik bir banyoda gerçekleşir ve yüzeyde ince bir oksit tabakası meydana getirir. Oksit tabakası, malzemeye aşınma direnci kazandırırken, korozyon ve çizilmelere karşı koruma sağlar. Eloksal işlemi dö...

HOW TO PROGRAM 24 BIT ADC CS5532/34 with PIC 18f4550 MCU C18

In some particular application regular ADC units will not be enough. Because of the relativly small resolution (e.g. 10 or 8 bit) regular ADCs will not satisfy your demand. In this situation I am using CS5532/34 from Cirrus Logic. It has a stunning resolution of 24 bit. The problem is to program this unit is hard. There is not any example code for Microchip MPLAB C18. I have written an example code for Pic MCUs. Here I am sharing this codes for your help.  Let's began with assigning the prototypes: /**PROTOTYPES*******************************************************************************/ void csadc_init(void); //16/24bit adc başlat void csadc_set(void); //6/24bit adc kanal ayarları void csadc_read(char channel); //6/24bit adc okuma The function called csadc_init() is the code that makes first initialization of the ADC IC. void csadc_init(void) {     int i;     ADC_CS=0;        OpenSPI(SPI_FOSC_64 ,M...